KUNSTHISTORICA & BEELDEND KUNSTENARES

clothing
Over Ria de Lijser

Adriana Elisabeth (Ria) de Lijser werd geboren in 1952 in Zeeland/Cadzand, waar zij woonde aan zee tot 1972, aanvang studie aan de Gerrit Rietveld Kunstakademie te Amsterdam.

Opgeleid aan de Gerrit Rietveld Akademie te Amsterdam (1972-1975) en Academie des Beaux Arts in Genève/Zwitserland (1975-1979) behaalde zij het einddiploma Schilderkunst in 1979 en in een latere periode de studie Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam doctoraal/mastersdegree behaald in 1999 en nu sinds 2014 weer wonend te Zeeuws-Vlaanderen en vervolgens naburig België omgeving Brugge.

De schilderijen hebben vaak natuur en cultuur als inspiratiebronnen, landschappen uit diverse streken op de wereld in geabstraheerde vormen of filosofische items, frequente geometrische motieven en kalligrafische verfstreken verwijzen naar onder meer het meditatieve oosters filosfofische zenboeddhisme, maar ook de invloed van de amerikaanse gesture painting . Er komen ook frequent kruismotieven voor in de composities, een van de oudste symbolen ter wereld. Symbool voor onder meer het christendom en andere religies, maar ook de mens an sich symboliserend , het lijden, de dood, plus...en...meerdere betekenissen dus.

De Griekse, Italiaanse, Spaanse, Turkse, Marokkaanse en Amerikaanse landschappen of elders op de wereldbol met stranden, meren, bergen en zeeën, interpretaties in geabstraheerde vormen, maar ook het Zeeuwse ZWIN in recent Vierluik ZWIN Vier Seizoenen 2015, vormen een voortdurende inspiratiebron, naast andere meer filosofische onderwerpen zoals Omnia Vanitas, Carpe Diem, Dantes Divina Commedia Paradiso - Inferno, Panta Rhei en Luctor et Emergo (ook weer zeeuws...).

Mark Rothko, Willem de Kooning maar ook Rembrandt en Vermeer zijn voor haar inspirererende schilders naast nog vele anderen. Pasteuze verflagen en verfstreken, maar ook transparante zones wisselen elkaar af in een dialoog op het doek, materie als zand, stro en papier of textiel worden soms toegevoegd in mixed media werken. Het koloriet varieert van blauw/groen/bruintinten naar rood/geel/oker /zwart palet , meestal tamelijk geprononceerde kleuren. Associaties in de geabstraheerde composities leiden idealiter tot het stimuleren van het fantaserend meditatieve vermogen in de schilderkunst, literatuur en contemporaine muziek, zoals bijvoorbeeld in de muziek van Strawinsky, Arvo Pärt , Phllip Glass of Michael Nymann, herhalingen en varianten op een thema/motief.

Tot slot een phrase uit een gedicht van Joseph Brodsky uit 1991 Zomeravond.. "De tijd schildert, het leven is de verf, en hij is maar een opdrogend penseelstreek op een van de doeken, die door de tijd worden opgezet".

Exposities in binnen en buitenland worden regelmatig gehouden.

clothing
Overzicht Exposities in binnen en buitenland

1979 CERN Genève/Zwitserland
1981 Galerie Hermance Genève
1982 Centre Commercial Balexert Genève
1983 Centre de Gravure Contemporaine Genève
1987 Galerie De Olievaar Uithoorn
1988 Galerie Gamma Amsterdam
1989 Galerie De Olievaar Uithoorn
1990 Galerie Gamma Amsterdam
1995 Galerie Gamma Amsterdam
2000 Galerie Gamma Amsterdam
2007 Galerie Fort a/d Drecht Uithoorn
2009 Galerie Fort a/d Drecht Uithoorn
2010 Galerie Fort a/d/ Drecht Uithoorn
2011 Galerie Fort a/d/ Drecht Uithoorn
2012 Kunstbeurs Westeinderplas Aalsmeer
2013 Galerie Sous Terre Aalsmeer/Lithoijen
2015 NH Kerk Cadzand
2015 RK Cuypers/MariaKerk Sas van Gent AaquaArt
2015 Kunstuitleen Zeeland Terneuzen Kleintje Kunst
2016 Voorburg Galerie ArtiBrak AaquaArt
2016 StreekMuseum Het Warenhuis Axel
2018 Haarlem Stadhuis
2018 Gent Sint-Niklaas Kerk
2019 Raadskelder Museum Het Belfort